KİRA SÖZLEŞMELERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR

13 Kasım 2020, Cuma, 09:41

Türk hukukuna göre kira sözleşmesi sözlü veya yazılı olabilmektedir. Ancak, taraflar arasındaki kira ilişkisinin sınırlarının çizilmesi ve şartlarının başlangıçta kararlaştırılması, ileride doğabilecek hukuki ihtilafların çözümünde oldukça faydalı olacaktır.

 

Kira sözleşmesini taşınmaz maliki yapabileceği gibi yetki verdiği üçüncü bir şahıs da yapabilir. Yazılı kira sözleşmesinde kararlaştırılması önem taşıyan başlıca hususlar, kira başlangıç tarihi ve kira süresi, kira bedeli ve kira bedeline uygulanacak artış oranı, kiralanan taşınmazın işyeri mi mesken olarak mı kullanılmak üzere kiraya verildiği, taşınmazın hangi demirbaşlarla ve ne durumda kiralayana teslim edildiğidir. Bu konuların kira sözleşmesinde kararlaştırılması oldukça önemlidir. 

   Taraflar kira bedelini Türk Lirası veya Döviz olarak belirleyebilirler. Ancak, kira sözleşmesinde kira bedeli döviz olarak kararlaştırılırsa, 5 yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamamaktadır. Bu kuralın tek istisnası “aşırı ifa güçlüğü ”dür. Buna göre, sözleşme kurulurken, taraflarca öngörülemeyen veya öngörülmesi de beklenemeyen bir durum ortaya çıkarsa kiracı, hakimin müdahalesi ile sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını talep edebilir veya sözleşmeden dönebilir