TAPU ŞERHİ NEDİR? HANGİ HALLERDE UYGULANIR?

17 Ocak 2021, Pazar, 14:35

Şerh, hukuk kurallarının sınırlı olarak öngördüğü ölçüde gayrimenkul üzerinde bazı hak (kişisel hakların) ve durumların şerhler sütununa yazılmasıdır. Diğer bir tabirle tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması anlamına gelir.


Hangi hallerde tapuya şerh konulur?

1. Kişisel Haklar

Tapu kütüğüne şerh edilmiş bu ve bunun gibi kişisel haklar, söz konusu gayrimenkulü sonradan devralan kişilere karşı ileri sürülebilir. Bu nedenle bu şekilde şerh edilen kişisel haklara, “güçlendirilmiş kişisel haklar” adı verilir. Bunlar;

   Satış vaadi sözleşmesi, Önalım hakkı, Alım hakkı, Gerialım hakkı, Kira sözleşmesinden doğan kiracının oturma hakkı, ( Örn. Bankalar)

2. Gayrimenkul Malikinin Tasarruf Yetkisinin Kısıtlayan İşlemler

  Çekişmeli Hakların Korunmasına İlişkin Mahkeme Kararları, Haciz şerhi, Aile Konutu, İskan Kanunu gereğince verilen yerlere ilişkin kısıtlamalar 

3. Geçici Tescil

Geçici tescil, tapu siciline tescil edilmek istenen hakkın henüz ispatlanmamış olması yahut tasarruf yetkisini belirleyen belgelerin eksik olması sebebiyle geçici olarak tescil edilecek olması durumunun şerh olarak belirtilmesidir. Bu şerhin amacı, şerh sahibinin iddia ettiği hak ispatlanıncaya kadar iyi niyetli bir üçüncü kişinin hak kazanması durumunda şerh sahibinin hakkının kayba uğramadan korunmasıdır.